Infrastructure was a key component of wartime logistics: aiding the movement of personnel, weaponry, post and supplies. This fed in not only to conflict aims and needs but to more personal needs; the postal service boosted morale by giving troops a vital link to their loved ones. Engineers were crucial to infrastructure, by creating the supply lines on which the armed forces depended on.

Gun Wagons
The railways were important during the War for supply line reasons including the redistribution of munitions and heavy arms, as well as of troops, medical staff and general supplies. Both the Great Western (GWR) and Midland Railways (MR) used specific gun wagons for the moving of guns.

The GWR used Pollen B wagon sets 48979-48982, 48999-48900 to carry 12-inch BL guns Marks 8-10 for the moving of heavy guns, 45-58 tons. The MR used wagon set 9696 carrying 12, 13.5, 14, and 15 inch guns, these were even heavier at 67-97 tons. Technical drawings for both companies include side elevations showing basic dimensions, weights, and axle loads. Guns were moved both within Britain and on the Continent to position them for battle or strategic defence. The largest artillery was actually held by the Royal Navy for their dreadnaughts, the 'monster' guns moved by MR were most likely for this purpose.

Of course, dreadnaughts were not an option on the Front, but their guns were deployed against the concrete fortified German positions near the Somme and along the Hindenburg line. At first they put the gun on a wheel mount and attempted to secure it in place; advanced recoil mechanisms allowed for some success but deployment was still slow and cumbersome. The guns were moved by a tractor, this was slow and carried the risk of enemy capture.

Rail presented the perfect transport and firing platform for land-based naval ordnance. The gun could be moved relatively quickly along the rail system and the recoil could be dispersed by allowing the carriage to hurtle down the tracks (sometimes up to 100 feet). In some cases, a piece of curved siding was actually used to aim the gun. These guns could fire up to thirty miles and were capable of reaching far into the enemy’s rear positions. The culmination of the rail gun was the massive French Schneider 520mm howitzer. The shells this gun fired were over 24 inches in diameter and weighed 3,100 pounds. They were fused in such a way as to allow the shell to penetrate its target before detonation. Luckily for all involved, the war ended before they could be brought into service.

As well as rail becoming a platform for the direct deployment of guns, it was also used to transport guns and weapons of all sizes to where they were required. Entrenched lines meant that routes and workflow methods could be honed. As the Engineers Office charts of the South East & Chatham Railway show, they had to plan which lines were suitable for the carrying of which rolling stock and weaponry- the sheer weight of the haul being a prime consideration because of the risk collapse to the lines.



Book 1, Caledonian Railway

Book 1, Caledonian Railway

by User Not Found | 24 Jul, 2014

706 comments

Leave a comment
  1. gy | Jun 18, 2018
    Di zaman sekarang ini, sudah banyak kalangan anak muda yang sukses dalam dunia bisnis. Banyak dari mereka yang lebih memilih berbisnis daripada menjadi karyawan, apalagi kalangan anak muda zaman milenial sekarang cenderung lebih mudah bosan dalam bekerja. Selain bosan, alasan lain yang membuat mereka lebih memilih berbisnis adalah waktu yang tidak terikat, bisa dilakukan di mana saja, dan memberi penghasilan yang tidak terbatas. memulai bisnis x bisa anda lakukan. Sampaikan salam bahwa bisnis memang bagis dengan memulai bisnis. Apakah anda mau menjalankan ini? Usaha kecil dengan membuka kursus blogging dan lainnya. baca lengkap disini . Anda bisa memulai dengan langkah kecil yng bisa menempuh langkah besar.Cinta adalah caraku bercerita tentang dirimu, caraku menatap kepergian mu dan caraku tersenyum, saat menatap indah wajahmu. Saat jarak memisahkan, satu yang harus kamu ketahui. Akan aku jaga cinta ini ununtukmu. mutiaracintax dalam blog. Jangan biarkan anda menjalani hidup tanpa cinta karena hal ini bisa berakibat fatal. baca lengkap disini. kata kata Cinta & Romantis itu dua kata yang tak bisa dipisahkan dan mengandung banyak sekali makna di dalamnya. Cinta tanpa sebuah keromantisan apalah artinya.Sebelum kita membahas cara memulai bisnis online dari nol, saya ingin bertanya kepada Anda? Apakah saat ini Anda sudah bosan jadi karyawan? Gaji hanya segitu-gitu aja dan setiap hari harus bertemu dengan “monster” yang membuat hari Anda hanya diisi oleh “kebencian”. Pasti mayoritas akan menjawab “iya”. Walau seperti itu, tingkat kerajinan Anda datang ke kantor sangat luar biasa karena niat datang cepat hanya untuk bisa pulang cepat saja. click here . Banyak sekali penawaran yang santer terlihat di internet, apalagi yang memberikan perhitungan keuntungan berlipat. Eits, harus jeli ya! Karena beberapa penawaran bisnis tanpa modal justru membuat Anda menggelontorkan dana sekian rupiah hanya untuk membeli produk terlebih dahulu.  Lalu, apakah ada kesempatan cara memulai bisnis online shop tanpa modal?. Cara Memulai Bisnis Online Dari Nol yang bisa anda lakukan di blog bisnis.Jika dihitung dengan inflasi harga barang, belum lagi potongan administrasi bank dan lain sebagainya, maka menabung saja tidak cukup untukmu. Kamu membutuhkan yang namanya investasi. Bedanya dengan menabung, investasi ini memberikan peluang bagi tabungan yang kamu miliki untuk berkembang mencapai level tertentu. Tentu saja, ini merupakan salah satu rencana masa depan yang cukup baik untukmu. Kalau kamu mau mulai ber investasi properti, berikut inilah tips-tipsnya. duniainvestasitips dalam blog. baca lengkap disini.Orang sering bilang, bila tidak ada konflik maka tidak ada cerita. Dan bila Anda meletakkan konflik pada paragraf pembuka novel cinta arafah rianti Anda, maka Anda akan menarik kuat perhatian pembaca.. Baca saja di Novel Cinta Arafah Rianti SUCA . 7 Novel Cinta Indonesia Terbaik yang Wajib Kalian Miliki - Novel yang membahas cinta memang selalu menjadi daya tarik tersendiri untuk kalngan anak muda, khususnya di Indonesia. Baca novel arafah rianti soal cinta.Flatt says that people who undertake this diet lose an average of 12 to 23 pounds of pure body fat. Some dieters have experienced losses as high as 33 pounds. According to The 3 Week Diet, your results will depend on your dedication and the amount of effort you put into the diet. If you want to lose even more weight you also have the option to continue the diet beyond the 21-days. Does it work? The 3 Week Diet Plan Reviews Do it really Works. Reading blog here The 3 Week Diet Reviews . How do you know if you are acidic? You can test your urine or saliva or do an Acidity Self Test. Eating clean is a simple and healthy approach to eating. . Cek Breast Enlargement. Get information blog Natural Breast Enlargement Techniques. Breast enlargement is the enlargement of the breasts. It may occur naturally as in mammoplasia or may occur artificially through active intervention. ============harga cream elora beauty organic Asli BPOM – Hallo siss, siapa sih yang gak mengenal Elora Beauty Organik Original, produk yang kini lagi hits di indonesia. Skincare ini sudah memberikan banyak manfaat untuk para wanita dan pria indonesia. http://elorabeautyorganic.co.id/ Cream Elora Beauty dapat digunakan untuk semua jenis, tidak menimbulkan efek samping yang negatif seperti merah-merah dan iritasi. elora-beauty-organic.html . Cream Elora beauty organic Asli adalah produk kosmetik multi fungsi. Yang di Maksud multifungsi disini adalah produk elora ini dibuat hanya 1 paket. Artinya tidak ada paket acne dan normal. Paket elora dapat digunakan semua jenis kulit, bisa juga digunakan untuk kulit berjerawat dan juga yang gak berjerawat . jadi Elora merupakan product yang sangat praktis dan berkualitas tinggi !MUKENA PRAMESWARI  TERBARU salah satu mukena yang paling premium dari Algani yg sangat mewaahhhh dan cantiiiiikkkkkkk banget, membuat ukhty tampak cantiiikkk menawan saat sholat, warna warna yang sangat cantikk, anggun dan mewah, dengan motif brokat yg sangat cantikk dan exclusive serta bunga timbul dan mutiara yang meewaaaaahhhh, elegant. Super limited . Namun bila mukena al gani bisa sebagai spirit, motivasi, mengapa tidak? http://elbuyz.blogspot.com/2016/10/jual-mukena-al-gani.html Solatlah Dengan Mukena Al Gani Sebelum Disolati. http://jualmukenaalgani.com/Setelah sekian lama menggunakan brand produk “Vege Herbal”  yang telah mendapat ijin dan teruji di BPOM, Kini produk VEGE HERBAL berganti nama menjadi FPD Beauty Herbal Whitening Day Cream dan telah terdaftar di BPOM RI. Kemanan dan kesehatan sangat terjamin http://pemutihwajah.id/ Beli fpd beauty herbal dg harga murah. fpd-beauty-herbal-pemutih-wajah-tanpa.html Selain itu, untuk cream malamnya yaitu FPD Beauty Herbal Whitening Night Cream merupakan penyempurnaan dari produk “Magic Glossy” yang sebelumnya telah menjadi best seller untuk cream pemutih. Produk ini pun sekarang juga telah terdaftar resmi di BPOM RI.Adzkia adalah satu-satunya Bimbel STAN yang telah terbukti meluluskan 2.800 lebih siswanya ke PKN STAN dan sekolah kedinasan lainnya. Menjadi bimbel yang terbanyak di Indonesia meluluskan siswanya ke PKN STAN dan Sekolah Kedinasan lainnya. https://bimbelpknstan.com bimbel pkn stan. kiat-jitu-dari-alumni-stan Butikgamiscantik.com adalah Distributor yang menjual Aneka Gamis dan busana muslim berkualitas model terbaru dengan harga murah. Kami melayani pembelian grosir dan ecer untuk Wilayah Indonesia dan Asia. Kami menyediakan berbagai Busana muslim pria dan wanita seperti : Hijab, Kerudung, Jilbab, Mukena, pashmina, khimar, baju gamis, Tunik, Ciput, Manset, kaos kaki muslim, aksesoris busana muslim, Sarung, Baju koko, celana syirwal, Peci, nibras, sajadah. grosir gamis. grosir-baju-gamis-mewah/ rend Koleksi baju gamis syar’i dan busana muslim april lebaran 2018 |  Butikgamiscantik.com Adalah pusat grosir dan ecer baju gamis dan busana muslim modern harga murah model terbaru di BSD Tangerang. Apalagi melihat dari tingkat kenyamanannya, mukena berbahan katun cenderung lebih disukai karena adem saat dikenakan. Nah, apakah kamu termasuk penggemar mukena bahan katun? pabrik mukena. grosir-mukena-harga-pabrik/ Segera bergegas saya ke penjahit langgann untuk membuat mukena bali yang sama persis bedakan motifnya saja. Setelah 2 minggu menunggu, akhirnya selesai juga sampel produksi mukena bali. Ok cocok hanya bbrp design yg harus direvisi terutama bagian warna & motif. produksi dilanjutkan dan akhirnya saya menemukan HPP (Harga Pokok Penjuala) untuk grosir murah mukena bali yang akan saya jual iniApakah ada manfaat video belajar bahasa Inggris untuk kebutuhan percakapan sehari hari? Begini, pada dasarnya adalah berperinsip pada teknik conversation alias pecakapan bahasa Inggris. Vidio adalah bagian dari isi percakapan seseorang karena menyangkut visual dan audio. Hal ini sebagai perwakilan atas seseorang. Dengan mengandalkan vidio, pembelajar tidak akan kehilangan ucapan yang pernah diucapkan seseorang karena bisa diulang-ulang sesukanya. quantumbelajarbahasa. belajar bahasa memang mengasikkan karena di situlah inti dari ilmu pengetahuan. Proses mempelajari sebuah bahasa baru bisa terasa lamban dan membuat frustrasi. Ali Shahsavand, seorang guru bahasa Inggris di Melbourne, percaya bahwa memperhatikan bagaimana anak-anak mempelajari sebuah bahasa dapat menjadi sumber inspirasi bagi para pembelajar Bahasa dewasa. 4-prinsip-utama-dalam-belajar-bahasa-inggris-indonesia Sherina kecil sudah menjadi sherina besar sehingga ia menghadirkan lagu cinta terbaik yang lebih mengarah pada kenangan masa kecil. Oh, bukan, judul lagunya adalah Impian Kecil. Jadi, mungkin mengalami kemrosotan impian. Dahulu, waktu Sherina kecil bercita-cita menjadi presiden. Setelah dewasa, berhubung menjadi presiden membutuhkan uang miliaran, Sherina urungkan niat menjadi presiden. Dicek ya, guys! lagucintareview . Aku mwmbuat lagu cinta. kumpulan-lagu-cinta Apakah anda sudah mengetahui pengertian blog pribadi? Dari judul di atas, anda mungkin berpikiran bahwa pengertian blog pribadi lebih bersifat blog main-main untuk mencurahkan isi hati dan pikiran. Apakah benar seperti itu? Pengertian seperti itu ada benarnya karena pada dasarnya blog pribadi. carablogpribadi/. Melalui artikel berikut, saya akan berbagi panduan lengkap cara membuat blog pribadi yang cocok sekali bagi pemula. Tenang saja, meskipun tulisan saya ini seperti cakar ayam, saya akan berusaha menyajikannya sebaik dan sedetail mungkin. cara-membuat-blog-pribadi Apakah anda sedang hamil? Bila iya, bagaimana konsumsi makanan sehat untuk ibu hamil? Anda perlu mengetahui hal ini mengingat untuk kepentingan anda sendiri dan juga anak yang sedang dikandungnya. Konsumsi makanan anda 2 kali lipat dari sebelum memiliki anak. makanansehatiku . Konsumsi makanan sehat, tidak harus membatasi satu atau beberapa jenis makanan saja.  Mengonsumsi berbagai jenis makanan, justru dapat memberikan nutrisi berbeda-beda sehingga mampu melengkapi gizi yang dibutuhkan tubuh. resep-masakan-sehat Tempat wisata alam Taman Safari Indonesia di Bogor layak dikunjungi angkota keluarga, khususnya keluarga yang masih memiliki anak. Mengapa demikian? Di sinilah disuguhkan berbagai macam hewan dan tatanan tumbuhan yang menarik sang anak dan bisa menjadi pembelajaran alam. wisatasehati Objek tempat wisata alam tasikmalaya yang pertama adalah Pantai karang tawulan yang berlokasi di Cilembang Kecamatan Cihideung Tasimalaya. Pantai ini memang belum terkenal di kalangan penggila wisata karena untuk menuju ke pantai ini pun aksesnya tidak begitu mudah. Bagaimana cara bisa menghafal Qur’an untuk anak kecil? Orang tua mana yang tidak bangga bila anaknya bisa menghafal Qur’an bahkan berjumlah jus yang banyak. Namun, penghafalan Qur’an dirasa sulit untuk anak kecil bila tidak memiliki beberapa cara untuk mendisiplinkannya. membuatanakq . Cara membuat anak yang dilakukan secara berlebihan dapat mengakibatkan sistem saraf pada bagian tubuh bawah menjadi lemah dan tidak sensitif, kemudian pembuahan tidak dapat terjadi. Itulah sebabnya mengapa para wanita yang bekerja melayani pria hidung belang hampir semuanya mandul. cara-membuat-anak-pintar
  2. Carlos | Jun 18, 2018

    At first look at your webpage, it did give me ideas on how to select a new theme. 

    Athletic Greens scam

  3. Larry | Jun 14, 2018
    I wanted to leave a little comment to support you and wish you a good continuation. Wishing you the best of luck for all your blogging efforts.

    fifa world cup 2018

  4. babu | Jun 13, 2018

    It has fully emerged to crown Singapore's southern shores and undoubtedly placed her on the global map of residential landmarks. I still scored the more points than I ever have in a season for GS. I think you would be hard pressed to find somebody with the same consistency I have had over the years so I am happy with that.

    FIFA World 2018 Live

    FIFA World 2018 live Stream

  5. SEO | Jun 13, 2018
    On the off chance that more individuals that compose articles truly fretted about composing incredible substance like you, more perusers would be occupied with their works. Much obliged to you for thinking about your substance.  http://www.thefatdiminisherreviewsx.com
  6. Marrie | Jun 13, 2018

    I curious more interest in some of them hope you will give more information on this topics in your next articles.

    australia vs france live

  7. Alexzander Kaitlynn | Jun 12, 2018
    Very interesting and different! Keep it coming! I love the way you write and share your niche!  mega888
  8. babu | Jun 11, 2018

    It's late finding this act. At least, it's a thing to be familiar with that there are such events exist. I agree with your Blog and I will be back to inspect it more in the future so please keep up your act.

    portugal vs spain live stream

  9. tessycter | Jun 10, 2018
    This is totally a outstanding data and attractively work seo πρωτη σελιδα
  10. barbarapt | Jun 09, 2018
    This is effective and important post you have done the best work pros and cons of It Works Greens
  11. babu sona | Jun 09, 2018

    They're produced by the very best degree developers who will be distinguished for your polo dress creating. You'll find polo Ron Lauren inside exclusive array which include particular classes for men, women.

    world cup live streaming

  12. prince U.S | Jun 09, 2018
    This is a great inspiring article.I am pretty much pleased with your good work.You put really very helpful information. Keep it up. Keep blogging. Looking to reading your next post. satta
  13. edward fox | Jun 07, 2018
    Awesome post, you have pointed out some incredible focuses , I in like manner think this s an extremely great site.  Pyburn Austina
  14. jacky | Jun 05, 2018
    Η εταιρεία Apofraxeis, δραστηριοποιείται στο χώρο της συντήρησης, απόφραξης, καθαρισμού αποχετευτικών αγωγών και μεταφορών λυμάτων από το 1960. Διαθέτοντας πολυετή εμπειρία και τα πιο σύγχρονα αποφρακτικά μηχανήματα διασφαλίζουμε την ΕΓΓΥΗΣΗ των εργασιών μας, με ΧΑΜΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ και ταχύτατους χρόνους εξυπηρέτησης.   Τα τελευταία χρόνια επεκτείναμε σταδιακά τις δραστηριότητες μας εκτός τις Αποφράξεις αποχετευτικών αγωγών και εκκενώσεις βόθρων, τώρα αναλαμβάνουμε υπεύθυνα απολυμάνσεις κτηρίων και έκδοση κοινοχρήστων, θέλοντας να προσφέρουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες στις κτηριακές ανάγκες.    Είμαστε στη διάθεση σας για να εξυπηρετήσουμε κάθε ανάγκη σας σε οποιαδήποτε περιοχή της Αττικής! αποφραξεις
  15. World Cup 2018 live | Jun 05, 2018

    This post is very simple to read and appreciate without leaving any details out. Great work.

    FIFA World Cup live

    World Cup Live Free

    World Cup live

  16. Farhan | Jun 04, 2018
    I have read your blog it is very helpful for me. I want to say thanks to you. I have bookmark your site for future updates. may loc nuoc nong lanh
  17. Farhan | Jun 04, 2018
    Wow what a Great Information about World Day its very nice informative post. thanks for the post. Bet Super Bowl
  18. peter | Jun 02, 2018
    I was surfing net and luckily ran over this site and discovered exceptionally intriguing stuff here. Its truly enjoyable to peruse. I delighted in a considerable measure. A debt of gratitude is in order for sharing this magnificent data.  Blowout Bundle Review
  19. SEOpeter | May 31, 2018
    You can hack your own treadmill desk or you can buy a commercial grade walking workstation. Either way, be sure to read our reviews of the best treadmill desk systems and under-desk treadmills specifically for office use. Our expert staff has been using and reviewing walking desks for over eight years, and our lab tests are the most rigorous known. treadmill desk
  20. jenny | May 31, 2018
    Your webapge is extraordinary and this is a great and magnificent post gold and silver ira scams and frauds on the internet
  21. ROKI | May 30, 2018

      I just got to this amazing site not long ago. I was actually captured with the piece of resources you have got here. Big thumbs up for making such wonderful blog page.

    watch fifa world cup 2018 online

  22. ROKI | May 30, 2018

    You completed certain reliable points there. I did a search on the subject and found nearly all persons will agree with your blog.

    world cup live free

  23. ROki | May 30, 2018

      I wanted to leave a little comment to support you and wish you a good continuation. Wishing you the best of luck for all your blogging efforts.

    World Cup 2018 Live Streaming

  24. Roki | May 30, 2018

    This post is very simple to read and appreciate without leaving any details out. Great work.

    World Cup 2018 Opening Ceremony Live

  25. asphalt 9 download | May 30, 2018

    Thanks for sharing this valuable information to our vision. Nice article i was really impressed by seeing this article, it was very interesting and it is very useful for me.

    asphalt 9 legends download

  26. peter | May 29, 2018
    Much obliged for your post. I've been considering composing an extremely practically identical post in the course of the last couple of weeks, I'll most likely keep it quick and painless and connection to this rather if thats cool. Much obliged.  Auto Insurance Musings
  27. dsdsdsd | May 28, 2018
    I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoying every little bit of it I have you bookmarked to check out new stuff you post. Read More
  28. alex | May 27, 2018
    This is a excellent blog, will you be interested in doing an interview about how you developed it? If so e-mail me! shirts printing
  29. peter | May 26, 2018
    I read your site much of the time and I just thought I"d say keep up the stunning work!  eddm postcard printing
  30. Windshield Replacement | May 25, 2018
    themselves, specifically considering the fact that you might have done it if you ever decided. The pointers as well served to provide a great way to Windshield Replacement
  31. peter | May 23, 2018
    You have a genuine capacity for composing novel substance. I like how you think and the way you speak to your perspectives in this article. I concur with your state of mind. Much obliged to you for sharing.  Chesson Baillie
  32. Kumpulan Kebo | May 22, 2018
    Situs Judi - https://situsbandarq.poker/
    Situs BandarQ - https://situsbandarq.poker/
    Judi Online - https://situsbandarq.poker/
    JasaDomino - https://jasadomino.win/
    Alternatif JasaDomino - https://jasadomino.win/
    Cerita Dewasa - http://ceritangewe.com/
    Prediksi Bola - http://prediksibola69.com/
    Panduan DominoQQ - http://panduandominoqq.com/
    Panduan Bola - http://panduanjasahoki.com/
    Nonton Movie - http://nontonlayar21.com/
  33. Miguel | May 22, 2018
    I am grateful that I have read your amazing article. I am looking forward to your more post about this topic.  best whey protein powder
  34. jacky | May 19, 2018
    valuable data on points that bounty are intrigued on for this magnificent post.Admiring the time and exertion you put into your b!..  voyance de qualité
  35. Keno | May 19, 2018
    Reading your blog is not a waste of time. Thanks for the great feeling while reading your interesting article! it works reviews
  36. Arman | May 19, 2018
    I recently found your blog and I find it extremely interesting.   survival food
  37. Nico | May 19, 2018
    I would like to extend my gratitude on this website, I was really inspired by your way of thinking. home buyers houston
  38. Jefferson Rylan | May 18, 2018
    The information you have posted is very useful. The sites you have referred was good. Thanks for sharing.. buy peptides
  39. Robinjack | May 17, 2018
    What’s Taking place i’m new to this, I stumbled upon this I have found It positively helpful and it has aided me out loads. I hope to give a contribution & help other users like its helped me. Good job. harbut nakliyat
  40. jacky | May 15, 2018
    Yes i am completely concurred with this article and i simply need say this article is exceptionally pleasant and extremely useful article.I will make a point to be perusing your blog more. You made a decent point yet I can't resist the urge to ponder, shouldn't something be said about the other side? !!!!!!THANKS!!!!!!  duruwines.com
  41. jacky | May 15, 2018
    Amazing article! I need individuals to know exactly how great this data is in your article. It's fascinating, convincing substance. Your perspectives are much like my own particular concerning this subjec bebek tesis kulubu
  42. jacky | May 15, 2018
    Awesome information, do anybody mind just reference back to it  alisscooters.com
  43. jacky | May 15, 2018
    I needed to thank you for this incredible read!! I unquestionably adored each and every piece of it. I have you bookmarked your site to look at the new stuff you post.  niblockenterprises.com
  44. SEO | May 15, 2018
    Totally incredible posting! Loads of valuable data and motivation, both of which we all need!Relay value your work.  Jittery Monks
  45. Deshawn Eileen | May 14, 2018
    I am trusting the same best exertion from you later on also. Truth be told your exploratory writing abilities has motivated me.  Chiropractor
  46. Robinjack | May 14, 2018
    Thanks for the information provided! I was looking for this information for quite some time, but I wasn’t able to see a dependable source. mariobet bahis
  47. Robinjack | May 14, 2018
    Thank you so much for a very intelligent and refreshing article. Great job! en iyi kebap
  48. ASD | May 13, 2018
    This is such an incredible asset, to the point that you are giving and you give it away for nothing. I cherish seeing sites that comprehend the benefit of giving a quality asset to free. It is the old what circumvents comes around schedule.  casinodunyasi
  49. Robinjack | May 13, 2018
    I like  your writing style really    loving this  web site . amerika gunlugum
  50. Robinjack | May 13, 2018
    Glad to be  one of many   visitants on this  awing  internet site  : D. hotellara.web.tr

    Leave a comment

    Drawings and charts for the movement of guns on British railways.


    British Pathe film, Giant Gun on the Railway 1914-1918.

    Admiralty

    Electrical Engineering Departments were first created by the Admiralty in 1903; Charles Henry Wordingham was made Superintending Electrical Engineer with two Assistants of whom William McClelland was one, the quotes are his. Electrical Engineers were appointed at each Dockyard. The war brought with it challenges for the fitting and maintenance of the fleet:

    “Early in the 1914-18 War, Admiral Sir Percy Scott, a well-known gunnery expert, walked into my room one morning, and, with his pencil drew on my blotting pad, an outline of a ship saying, “that’s the hull, that’s the tower; that’s the control room below; we want to control all turret guns from the top; if that is shot away, we then control from the room below; if that becomes flooded or damaged, we then control from a certain turret; any damaged parts must be capable of being isolated quickly with switch-over arrangements. Now McClelland, how long will it take to wire 30 first line ships at sea, the ships to remain at an hour’s notice for action?"

    McClelland's response was ignored, he was given 6 months and told to make arrangements to get the dockyard workmen to the Fleet. When the Fleet went to sea, the workmen often went with them; some were in action and were specially commended by the Commander in Chief.

    HMS Invincible, the fast Battle-Cruiser was urgently needed. She was under refit, her guns removed, and electrically she was nearly stripped. The extent of the electrical work involved was such that the Electrical Engineering Department could not complete the ship concurrently with other departments. Labour was not available in the dockyards. "The First Sea Lord said that, if it were a question of men, we should get them where we liked and how we liked, paying what was necessary, and if anyone say ‘nay’, that person should be referred to him, but without any doubt whatsoever, the ship must leave on the date given"He attached heavy penalties for any individual or Department failing to meet targets. Adverts were placed and over 200 men were found in a few days. Invincible left the dockyard on time; in the Falklands, she arrived just in time to catch and sink the German ships, the Scharnhorst and Gneisenau. "Thus the Electrical Engineering Departments got through the 1914-1918 War, by sheer hard work and determination".

    New designs of ships, new construction and maintenance seemed unending; senior staff were engaged with all sorts of new electrical problems almost daily, they were much worried by the constant pressure and over-work. As an indication of the magnitude of the tasks, the number of electrical refits of ships was 48,630; the organisation for that one item, with its enormous supplies of materials, electrical machinery, and equipment from all over the country, had to be created without any previous experience of prolonged war in a comparatively new industry. The smooth and rapid expansion was made possible by the recruitment of suitable junior officers from the dockyards, who worked very efficiently.

    Sir Oswyn Murray Letter P1
    Letter to McClelland from Sir Oswyn Murray, Permanent Secretary of the Admiralty (the head of the Admiralty Civil Service in 1917) regarding his war work.


    Bridges

    Engineers played a vital role in moving troops, supplies and equipment. At the beginning of the War, the British Army did not have specialist material for building heavy bridges, nor the technical intelligence to be able to work out what might be required. The earliest forms of equipment bridging were based on pontoons which continued to be useful carrying guns and light equipment across rivers but the introduction of mechanical transport resulted in a large increase of axle load and the need to develop bridges to take heavier loads.

    The first need for heavy bridges was over the River Aisne on 13 September 1914, when the retreating German army destroyed the Pont Saint Waast leaving the allies unable to follow. The Royal Engineers built several pontoon bridges over the next few weeks followed by a heavy wooden girder bridge, the Pont des Anglais, at Sousson. The bridge was built under enemy fire and using any available materials including floorboards from local houses; it took too long to build resulting in a demand for steel spans to be sent.

      The first British equipment bridge was called the Inglis Portable Military Bridge (Light Type) invented by Sir Charles Inglis. Although the spans were invented in 1909 whilst Inglis was involved with the Cambridge University Officer Training Corps, they were first used as a self-contained portable bridge during WWI. Inglis was commissioned into the Royal Engineers in 1914; in1916 he was put in charge of bridge design and supply at the War Office. The first Inglis bridge consisted of pyramidal bays 8ft square created by 8ft long steel tubes connected by specially designed fittings, not unlike modern scaffolding.  It was designed to carry infantry in single file over a 120ft span and was easily transported  requiring little specialist training to construct.  At the first demonstration in France, a 108ft span was thrown across a canal in 13 minutes by an untrained party of Army Service Corps. On 28 September 1918 200 sappers from the Royal Engineers built a 108 ft span bridge over the Canal du Nord at Marquion in twelve and a half construction hours over several days whilst under fire.

      Although the Inglis Bridge was the best military bridge of the time, being fast to construct and carrying heavy loads, its tubular steel construction made it expensive and slow to manufacture. The Hopkins Bridge designed by Captain Hopkins, Royal Engineers, was a cheaper alternative. This bridge used conventional steel girders bolted together but the bolts meant construction was much slower than the Inglis. This meant that when speed was an issue, an Inglis bridge was often built which was then later replaced by a Hopkins bridge allowing the Inglis bridge to be re-used. The Hopkins bridge was designed to carry tanks. It consisted of steel Warren trusses and could be made in spans of multiples of 15ft. It was successful and a lorry bridge was designed, it was still at the experimental stage in 1918.

      The main disadvantage of girder bridges such as the Inglis and Hopkins was that they were not very adaptable; resulting in them often being stronger and heavier than required.  This problem led to the design of the Martel box girder bridge in 1925 which was used in the Second World War. These latter developments were as a direct result of engineers work from 1914 onwards.




      WWI Hopkins road bridge213
      Line drawing with technical details, Hopkins.


      Hopkins road bridge
      Hopkins road bridge being placed during the war.


      120ft Hopkins Bridge at Arques
      120ft Hopkins Bridge in use during the war at Arques.
      Credits/footnotes:

      ​'Giant Gun on Railway' film, British Pathe Archive.

      Images:

      Gun wagon charts/drawings, IMechE Archive.

      McClelland letter and portrait, IET Archive.

      Hopkins Bridge images, ICE Archive.